lørdag 2. januar 2010

Jinja! Det er japansk for tempel.

Så! I dag har jeg og familien gjennomført en tradisjon de opprettholder hvert år. Jeg måtte stå opp tidlig, og jeg fikk ikke lov til å spise frokost. Så dro vi til det store templet jeg har laget et innlegg om før, dere vet, det med så masse fin natur og sånt? Mhm, det ja. Men i dag var vi bare inne ved selve templet. Det første vi gjorde, var å gå opp til de kassene man kaster mynter oppi, og der sørget jeg for en bønn jeg også. Og seriøst, det var så utrolig mye folk der! Jeg er glad vi kom oss avgårde så tidlig. I det vi dro igjen, måtte folk gå i kø inne i selve templet. Sa du stress? Dessuten var det godt og vel 500 meter med biler i kø også. I alle fall, vi fikk da kommet oss vekk fra bønneboksene, som var et av de mer befolkede stedene. Så bar det over til noen av bodene, hvor vi først leverte fra oss fjordårets... Okei, jeg aner ikke hva det er, men det er nå en slags oppsats bestående av tørkede blader, papir og dekorasjoner av noe slag. Disse er veldig rituelle i forhold til japansk nyttår, og skal bringe lykke over både deg, familie og nyåret. Så kjøpte de en ny en, med en tiger på, faktisk, siden vi nå er inne i tigerens år. Jeg kjøpte også en liten "pose", en sånn pynteting med broderier på, som skal bringe lykke over meg. Den skal visstnok hjelpe meg i kjærlighet, studier og holde meg frisk. Ikke værst?

Etterpå tuslet vi videre til nok en standar japansk ting. For 100 yen (typ tikroning i norge) trekker du en lapp, som viser lykke over året. Den har flere graderinger, og alle lappene er mer eller mindre forskjellige. I år var jeg definitivt heldig, jeg fikk den nummer 2 beste, yay me! Når det kommer til studier, er visst bare ting jeg bestemmer er umulige, umulige. Det er jo bra, for jeg har bestemt meg for å klare japansk! Helsa mi fortalte lappen, at nå er den god. Men om jeg skulle komme til å dra på sykehuset, kommer alt til å gå greit, for sykehuset visste hva de gjorde. Penger var visst likt med studier, og kjærlighetslivet mitt.. Vel, fjordårets lapp, sa at jeg antagelig ville tenke en del over det, og at jeg ofte ville spørre meg selv om "hvorfor?". Men nå, nå sa den at jeg ikke hadde noe å være redd for, fordi jeg var bestemt, og visste hva jeg ville. Haha, jeg føler meg veldig heldig n_n

Etter å ha bundet lappen til en av de hellige snorene, ruslet vi videre til området folk hadde satt opp diverse boder. Jepp, vi skulle spise frokost! Vi valgte oss ut en soba/udon bod, og for første gang har jeg stått i en veldig folksom "gate", spist udon ut av en pappbolle med spisepinner og inntatt frokosten min. Jeg må si, jeg er utrolig fasinert av at folka mine bare sto og spiste og ikke brydde seg døyten om alle folkene som gikk forbi og det faktum at vi sto... Haha. Men det var jo egentlig litt koselig, på en veldig merkelig måte.

Etterpå fikk jeg en stor, grillet maiskolbe, som jeg tok med hjem, også kjøpte vi selvfølgelig taiyaki. Ja, fiskeformede kaketing, med krem inni. Jeg elsker det... Jeg fikk også en kopp med amasake, og ja, det er faktisk sake, sånn risvin, bortsett fra at den ikke inneholder alkohol, det er bare restene av pressingen av ris. Det smakte veldig god på en merkelig måte. Det luktet ris, og hadde litt konsistens som havresuppe, og smakte ganske søtt. Godt å ha noe sånt å varme seg på, fordi det var kaldt!!!

Jeg ble selvfølgelig tørst av all gomlingen, så papa tok meg med til nærmeste... Drikkebod? Jaa, jeg vet ikke hva annet jeg skal kalle det... Haha. Men, i alle fall, det er da noen relativt store, firkantede bokser, fyllt med iskaldt vann, og rundt oppi der dupper det brus-øl og alkoholfri cider-bokser. En tier for hver boks, rimelig praktisk. Jeg har også funnet ut av at jeg elsker japansk cider, og for de som kanskje har hørt navnet før, så er det det samme som Ramune. Yep n_n Bortsett fra at ramune som oftest kommer på små glassflasker, med en fancy kule inni.

Jeg fikk også kjøpe smågodt i dag, noe jeg savner fra Norge. Det var en rimelig fattig utgave i forhold til hva Norge kan by på, men jeg fikk gummibjørner! Og noe diverse randomt, men smakfullt godteri. Når jeg kommer tilbake til Norge, skal jeg gumle masse smågodt... Jeg savner det. Haha.

Så kjøpte Yoshie seg en fisk på en pinne. Ja, de hadde stukket en 20cm lang fisk på en pinne, og grillet den, og hadde på noe.. Krydder av noe slag. Så Yoshie kjøpte seg likesågodt en sånn en, og satt og gumlet på den på vei hjemover igjen.

Vel hjemme var klokka faktisk bare 11, og derfor slappet vi rimelig godt av, spilte litt kort, sov litt, jeg spilte litt DS... Sånn ganske behagelig. Bestefar kom også over, og spiste middag med oss, og ga oss penger. Ja, i Japan er det en tradisjon at man gir barn til venner eller familie en liten slant med penger på nyåret. Ikke at jeg misliker skikken. Og jeg er overrasket over at jeg faktisk får så masse penger. Jeg har tilsammen fått 11 000 yen, som tilsvarer 650 norske kroner, er de ikke hyggelige mot meg?

I går også fikk jeg masse sånne små konvolutter med penger i. Vi spiste "lunsj" hos bestemor, sammen med hele familien. Ganske hyggelig, og gjett hva, jeg fikk faktisk sett fetteren min danse!!!! Men, han hadde klær på seg.. Haha.

Jeg overlevde faktisk lunsjen hos bestemor, til tross for at det meste av maten var diverse fisk, altså sushi. Og like flau som alltid, må jeg jo innrømme at jeg ikke liker det.. .Heldigvis reddet Mama meg, og jeg fikk litt annet å knaske på, og bestemor var rask med å sette frem noe godteri. Favoritten ble sjokolade marrengs, eller pikekyss. De lo litt da jeg forklarte det norske navnet, og jeg lo da de forklarte det japanske slengnavnet, nemlig kattepoter. Hahah. Det ble også ganske mye kortspill, og jeg har lært meg et nytt et, og de tre første gangene jeg spilte det, fikk jeg ikke til i det heletatt. Men så var Papa på lag med meg to runder, og siden har jeg knapt nok tapt! Yay me, og takk til Papa.

Så, i løpet av en av de nærmeste dagene, skal vi til et sted i nærheten hvor de har masse jordbær. Dem skal vi plukke selv, og dette er også en tradisjon i familien. Gleder meg, skal se om jeg kan få tak i noen bilder!!!

Jeg må bare si noe litt randomt på slutten. Ikke nok med at jeg ble litt forundret over at Yoshie gumlet en fisk på pinne, jeg ble mildt sagt sjokkert ved middagsbordet, da Yoshie spiste et fiskehode... Hun lot riktig nok skjelettet ligge igjen, men... Da jeg spurte hva den lille, runde, gul-hvite tingen på tallerknen hennes var fornoe, bare sa hun "Øye" og puttet det i munnen, og smilte. Yoshie spiser fiskeøyne!!! Hahahaha, jeg syns det er sært, menmen.. Kanskje det er typisk japansk? Jeg vet ikke, spiser man fiskeøyne i Norge også? Jeg er fiskehater så jeg er ikke flink på det området.

Menmen, litt bilder, ne?


Inngangspartiet på templet.

Helt frammi der er de pengekassene.

Jepp, jeg har stått i den køa der! For å kjøpe en suvenir. Haha.

Lappene på tauene. Den øverste rosa rett før det blir mellomrom på tauet, er min!
(det er ikke lett å finne et sted å binne på lappen...)

Lite inntrykk av hvordan det er blant alle bodene med alt mulig fra sukkerspinn, japanske suvenirer og masker.

Så spiste vi frokost!

Og smågodtet!

7 kommentarer:

 1. Apropos smågodt, kva synest dei om lakris? Finnest det i det heile?
  Og apropos fiskeauge, kva trur du besten min synest er det beste på smalahovudet?

  SvarSlett
 2. Ser ut som en knall formiddag. Slike køer er det vel ikke her noen gang med mindre det er salg på strandtorget. Vi har spist stekt potet og kjøtt RIS og no anna digg....I morra er det varetelling.

  SvarSlett
 3. Godt nytt år enda en gang!!! Tenk all den deilige sushien sukk...................
  MEN selv om du ikke liker, så må du lære å lage!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SvarSlett
 4. Du får virkelig vært med på mye "rart"! Fiskeøynene var vel ikke akkurat noe som frister da, men...

  Kos deg videre Marion, og godt nytt år!

  SvarSlett
 5. Fysj, fiskehode og fiskeøyne! :s

  SvarSlett
 6. Tusen takk for at du har en så fantastiskt fin blogg! Har fulgt med en stund nå, men er temmelig treg når det kommer til å kommentere og sånt. Du får virkelig med deg detaljer og sånne ting, noe som gjør at det blir interessant å lese. :)

  SvarSlett
 7. Ise-fis: Jeg har ennå ikke sett Lakris her!!! :O Og, uaaah, bestefaren din liker rar mat! n_n

  Mamma & Pappa: Haha, tusen takk, hørtes ut som dere hadde det koselig! Jeg skal prøve å lære å lage sushi, men ikke forvent store ting av meg, haha.

  Aina: Jeg er så enig! Haha. Takk skal du ha, godt nyttår til deg og!

  Malene-sensei: Enig! o-o

  Katrine: Tusen takk! Vet du, ikke så farlig om du ikke kommenterer, uansett veldig hyggelig at du leser! : ) Takk skal du ha, jeg gjør mitt beste, selv om det noen ganger blir uberlange innlegg! XD

  SvarSlett