torsdag 1. april 2010

Tatami?

Har du hørt om tatami matter før? Tatami matter er stråmatter tradisjonelt laget av stråene fra risplanter! Altså, kort sagt stråmatter. Kantene på stråmattene er dekket med stoff, eller fra gammelt av, brokade. Dette er veldig typisk japansk, og den dag i dag har nesten alle japanske familier et sånt rom i huset deres. Men, selvfølgelig finnes det jo familier, som min gamle vertsfamilie, som ikke har sånne rom også. Smak og behag.

I alle fall, tatami matter var fra gammelt av beregnet på bare de rike og de av høy status, og det var et tegn på at du var rik. Fattige eller underklasse mennesker brukte matter på jordgulv.

Forresten så har disse stråmattene universalstørrelse ettersom hvilken region i Japan mer er i! Er ikke det litt stilig?

I huset mitt, som ganske mange andre hjem, bruker man tatami mattene til å sove på. Om kvelden før man legger seg, legger man ut en futon, eller på norsk, en form for tynn madrass, og ellers dyner og puter. Og det er hva man sover på! Litt hardere enn vi er vant med, men ikke ubehagelig! Og når man står opp igjen om morgenen, så bretter man futon'en sammen igjen, og legger den inn i et skap, og vips, rommet kan brukes til andre ting igjen!

Rom som har Tatami matter, har som regel også skyvedører med trerammer foran vinduene sine, og disse er dekket med tykt papir. Dette er for dust lys. Det er normalt å skifte ut disse en gang i året, altså ved nyttårstid, ettersom det er tidspunktet de japanske menneskene har "vårrengjørningen" sin.Soverommet til familien min! De sover faktisk der alle sammen, Mor, Far og to barn! Overraskende, og jeg lurer på når de to førstnevnte får mulighet til å være voksne sammen...


Nærbilde av tatami mattene!

2 kommentarer:

  1. Fancy! Men mye med 4 folk på et rom.

    SvarSlett
  2. du må blogge mere! Jeg er skikkelig fan av bloggen din, du har så mye spennende og si.

    -Please blogg mere!

    SvarSlett