fredag 19. mars 2010

Ramen!

Vet dere hva jeg har spist til middag i dag? Jeg har spist ramen!

Ramen er en japansk rett, som har sin opprinnelse i Kina. Det blir også kalt kinesisk nuddel-suppe. Da får dere kanskje et klarere bilde av hva det er fornoe? Hovedsakelig består det av nudler, kraft, grønnsaker, litt kjøtt og oftest egg. I Norge har vi det (så vidt jeg vet) kun i kopp-format, nemlig Mr. Lee's!

Vi fant oss en ramenresturant, og på de fleste sånne resturanter, må man først gå bort til en automat, som har alle ramentypene resturanten byr på, skrevet på knapper. Du finner retten du vil ha, leser prisen, som står skrevet ved siden av retten, og putter på så mye penger som den koster. Litt som en brus-automat. Så får du en bitteliten lapp, hvor retten din står skrevet.

Slike resturanter består som oftest av et stort rom, som er delt i midten av en svær bardisk. På den ene siden lager kokkene mat, og på den andre siden sitter man og spiser. De små lappene man får fra automatene, gir man til folkene bak disken, og etter en stund gir de deg maten din. Så sitter du der og gomler i deg nudlene dine, og husk, i Japan er det høflig å slurpe når du spiser nudler! Litt grisete, men ærlig talt, jeg tror ikke det er så mange andre måter å spise nudler på, så slurp med god samvittighet!

Jeg valgte mais-ramen, altså en svær bolle med nudler, suppe, grønnsaker, utrooolig mye mais, en stor skive kjøtt, og et kokt egg. Og min bedømmelse? Jeg ELSKER ramen!!!

Se på maten min, og bli sulten! Haha.

Vet dere forresten en ting? Jeg har funnet ut av at flertallet av menneskene i Japan ikke klager på maten om de får noe annet enn det de bestilte! Fordi de vil ikke bli oppfattet som uhøflige. Jeg reagerte litt da Mama fikk feil mat på en resturant vi var på. Men, hun sa at det var ikke så bra folkeskikk å lage en scene.. Hun fikk da mat! Jaja...

4 kommentarer:

 1. så diigg!!!!!
  Nå fikk jeg lyst på nudler *yaaaaw*
  Din veldig, veldig, veldig ONDE person XD
  du frister meg!!! hehe Xp

  SvarSlett
 2. Hei!
  Jeg kommentere på ett av dine blogginnlegg for en stund siden, og spurte om du reiste med Explorius og hva du kunne før du reiste, og du svarte og ga meg en E-mail adresse. Prøvde å sende til den, men det var ett eller annet tull med Google, aner ikke hva, men det gikk ikke an å sende :S

  1.Hvor lærte du japansk på internett(hvilken nettside?)
  2.Jeg har hørt at man må kunne 50 Kanjii i tilegg til alle Hiragana og Katakana!
  3.Når bestemte du deg for å reise? Jeg er bare tretten år, og foreldrene mine virker ganske positive til denne reisen, men det er jo så lenge til(har tenkt å reise andre år i videregående) så det er ikke bestemt enda.
  4.Kan man reise sammen med en venn som også er utvekslingsstuden i Explorius?
  5.Jeg har hørt at Explorius må finne ut om du er moden nok eller noe, hva betyr dette?

  Du trenger ikke å svare på alle spørsmålene hvis du ikke vil, jeg skjønner hvis du ikke har tid eller noe. Lykke til videre i Japan! =D

  SvarSlett
 3. Silje:
  Heihei! Åh, virkelig? Så teit! Men, da svarer jeg her!

  1. Jeg brukte: http://www.japanesepod101.com/
  http://www.stepupnihongo.com/
  2. Ja, eller du må helst. Du trenger ikke kunne nøyaktig kunne 50 kanji, men helst noen. Hovedsaken er Hiragana og Katakana, så kommer kanji'ene etter hvert. Om du vil, kan jeg tipse deg til noen av kanji'ene som er greie å lære?
  3. Jeg bestemte meg for å reise da jeg.. Hm, jeg gikk andre videregående, sånn rundt november. Altså november i 2008! Så du har MYE tid, og trenger ikke stresse i det heletatt n_n
  4. Hm, jeg vet ikke nøyaktig, men om dere skal til samme stedet, og på samme tid, tror jeg ikke det er noe problem.
  5. Ja, men det er bare via et intervju. De bare spørr mye, og om de tror du kan takle studiepress, og de hardhetene som kan komme med i Japan, fordi det er så hardt å venne seg til systemet, kanksje tilogmed å få venner, så om du ikke er "tøff" er de redd for at du skal få sammenbrudd, og bare dra hjem igjen. De syns det er litt bortkastet å sende en student som antagelig kommer til å dra hjem igjen ganske fort : ) Ikke noe vanskelig egentlig, så lenge du viser at du er klar over de forskjellige sidene med et utvekslingsår i Japan.

  Ikke noe stress! Det er så fint å kunne spørre folk til råds når man ønsker å ta et år ute selv! Men, det som jeg fant vanskeligst med Explorius, var at du MÅ ha noen til å "brekrefte" at du kan ting som Hiragana og Katakana, og snakke litt (bitte bitte litt!). Jeg hadde ikke det, for jeg hadde lært ting via internett, og ble uberstresset, for jeg hadde dårlig tid. Men du har kjempegod tid, så du kan jo alltids prøve å få til et møte med en japansk snakkende person/lærer, og i aller værste tilfellet, kan man jo høre om jeg kan gå god for deg, siden jeg nå kan "viderekommen" japansk, og vil kunne godkjenne småting som det, om Explorius og sånt godkjenner det : D

  SvarSlett
 4. Eg kan kanskje svara litt på spørsmål 4 òg. For eg har nemlig søkt utveksling til neste år(spent, og det er litt derfor eg luskar så mykje på bloggen din, Marion). Veninna mi hadde ganske lyst til å reise på utveksling til Japan, og me tenkte at det hadde vore kult om me kunne bu saman. Ho sndte ein epost og spurte og fekk som svar at det sansynlegvis ikkje ville gå på grunn av at japanske heimar ikkje var så store, men i teorien var det lov.

  SvarSlett