søndag 7. mars 2010

Hinamatsuri!

Hinamatsuri! Navnet betyr faktisk dukkefestival. Ja, dette er innlegget som egentlig skulle komme 3 mars! 3 Mars er kvinnenes dag her i Japan (og forøvrig var det også norske Pappa's bursdag. Jeg er så glad i ham!) og i forbindelse med denne dagen, har de faktisk en festival.

Skikken kommer fra veldig gammelt av, hvor japanerene trodde dukker hadde evnen til å holde på onde ånder, og derfor satte de dukker på små flåter, og sendte dem langs elver og ut mot havet for å bli kvitt ondskapen. Dette har forandret seg med tidene (mye på grunn av problemer som at fiskere fikk dem i garnene sine og sånt, haha...), og nå til dags så gjøres dette bare av noen spesielle templer. Troen har også forandret seg, så nå mener man ikke lengre at dukker bare holder på onde ånder, men ånder generellt. Dukker har alltid hatt en spesiell betydning i Japan, faktisk også det moderne Japan også. Spennende?

Vel, i alle fall. Et par uker før denne dagen, setter man opp en utstillings platform, nærmest. Det ligner på en stor trapp, som blir dekket med en rød duk. På den, stiller man ut 13 dukker. Ja, 13 tradisjonelle japanske dukker. På det øverste trinnet i "trappa", sitter Keiseren og Keiserinnen. Sjefsdukkene altså, og de har da altså utrolig fine klær, tradisjonelle japanske klesdrakter, og små detaljer som vifter i hendene, ordentlig hår og ansikter.

På trinn nummer to, sitter de tre damene som kan kalles "hoffdamer", og på japansk heter de san-nin kanjo. Hver av disse kvinnelige dukkene har såkalte "miko-drakter", og miko er vel egentlig den japanske versjonen av en nonne. En dame som jobber i og tar vare på templet, og kan faktisk bli oversatt til tempel kvinne. Det sies også fra gammelt av at miko'er er kvinner med evner litt utenom det vanlige. Hver av disse kvinnene holder også gjenstander for å drikke sake, japansk risvin.

På det tredje trinnet, står fem musikanter. De også har tradisjonelle drakter, og 4 av dem holder faktisk miniatyr instrumenter! Han siste står i midten, og skal være den som synger, og har derfor ikke instrument, men en vifte.

På det fjerde trinnet, sitter det to menn helt på hver sin kant av trinnet. Disse er ministere av høyre og venstre. Mellom disse pleier det også å være små bord til å sette risboller på, og omochi. De som leste nyttårsinnlegget, vet hva omochi er. Det er da en form for riskake, eller. Det er laget av ris, men er liksom klissete og minner litt om kombinasjonen av en halvveis smeltet marshmallow og en karamell. Det smaker veldig ris, og jeg liker det best når jeg strør sukker på. Og man blir veldig mett av det. I alle fall, det ligger slike på det tredje trinnet! Formet som en ruter (sånne som på kort!!), og har fargene rosa, hvit og grønn.

På det femte trinnet, sitter det tre samuraier. Disse vokter over Keiseren og Keiserinnen. Disse holder våpen, og har forskjellige navn, faktisk.

På nummer seks og syv, har de egentlig bare en hel haug med små merkelige ting, som for eksempel vogner, kister, speil, ting for te seremonier og små skap. Alt til dukkene. Utrolig spesielt, og stilig å se på!

Vi har hatt en sånn svær en stående på stua vår i lengre tid nå, og den er faktisk like høy som meg. Spør du meg, tar den litt mye plass, men den er søt å se på!

Tid for litt bilder! Jeg var også hos tanten til Mama sammen med hele familien. Hun lager utrolig mange sånne dukker og figurer selv, og har blitt relativt kjent, og får titt og ofte besøk av fremmede mennesker som ønsker å se samlingen hennes. Jeg har noen bilder fra dette også. Og om Mama ikke pakker ned dukkene til i morgen, skal jeg prøve å få tatt nærbilder av dem. Nå har jeg bare et avstandsbilde, desverre!

Dukkene hjemme hos oss. Diverse godterier satt rundt om kring også! Symboliserer velstand!


Og meg hjemme hos... Mama's tante!


Dukkene uten meg ved siden av dem! I bakgrunnen henger det forresten x antall dekorasjoner (de minner litt om uro'er!) med tema for hver sesong, og forskjellige festivaler.


Og et sidelengs bilde av en annen platform med diverse dukker på. Også bittesmå kimonoer!


Og plattformen på andre siden av rommet!


Antagelig de minste dukkene i rommet, like lange som pekefingeren min!


Closeup på den søte, rare som hang!


Og det er jo faktisk tigerens år! Rawr..


Og så hang det to fiiine kimonoer i rommet.


Dette er faktisk en kimono som blir brukt i anledning bryllup også. Er den ikke fin?

Seee på broderiene da!!!

Det var dett! Forresten, alt unntatt kimonoene fra bildene, er laget av damen selv. Hun er utrolig! Hun har faktisk sagt hun vil lære meg noe av det! Heldige meg!

6 kommentarer:

 1. For en kul dukketradisjon!

  SvarSlett
 2. Fine dukker.:D Skjønner godt at folk har lyst til å kome og sjå dei.

  SvarSlett
 3. Så stilig!
  Er det godt( fant ikke et bedre ord, jeg er dårlig med ord...)å gå i kimono??
  Det ser herlig ut!

  SvarSlett
 4. Synes litt synd på dukkene som ble sendt ut i elva =(

  DU glir rett inn med dukkene! =O

  Du får få sydd deg en tradisjonell kimono til brylluppet ditt :)

  SvarSlett
 5. Flyum: Haha, jeg syns den er awesome!

  Isefis: Ikke sant!? Jeg syns det er så utrolig godt gjort å lage alt sammen selv! o.o

  Hanne: Haha, det funker fint! Vel, jeg vil ikke beskrive det som godt, ikke noe behagelig, egentlig. Beltet i livet skal knytes ganske stramt, så du føler deg litt som om du har på deg fjordårets bunad, og angrer litt på at du spiste så mye til jul, om du skjønner hva jeg mener. Men, det positive er! Man føler seg utrolig fin i den!!!!

  Snod: Haha, jeg vet. Men nå gjør de det ikke særlig mye lengre!

  Syns du? Haha. Og, jeg vil muligens kanskje ha kimono i bryllupet mitt!

  SvarSlett