torsdag 6. mai 2010

Spisepinner, chopsticks, hashi!

Spisepinner! Det er hva dagens innlegg skal dreie seg om. For noe som bare blir tenkt på som asiatiske spiseredskaper for oss skandinaviske mennesker, har egentlig en god del historie, med eget sett regler og etikette. Skal vi starte?

Spisepinner. Jeg regner egentlig med at de fleste vet hva det er, selv om jeg tviler på at alle vet hvordan de skal brukes. Spisepinner blir sagt å komme opprinnelig fra Kina, men ingen vet sikkert, da de har blitt brukt i århundrer i større deler av Asia. I dag brukes de til daglig i store deler av Kina, Japan, Korea og Vietnam.

Spisepinner blir egentlig sett på som en forlengelse av dine egne fingre. Flere av landene i Asia sies faktisk å opprinnelig ha spist med hendene, men fant vel antageligvis ut av at spisepinner var mer praktisk, og ikke minst mindre klissete, så de kastet seg med på bølgen. Vips, så ble spisepinner populært.

Spisepinner blir tradisjonelt holdt i høyre hånd, til tross for at du muligens er venstrehendt. Enkelte steder (og spesielt av eldre mennesker...) blir det fortsatt sett på som dårlig skikk/mannerer å holde pinnene i venstre hånd. Andre regler/skikker når det kommer til spisepinner, er å sende over mat fra spisepinne til spisepinne. Som et eksempel; Hvis du og en venn sitter og spiser, og vennen din ønsker å smake på hva du har på tallerknen. Du tar opp en bit med spisepinnene dine, og rekker det mot vennen din. IKKE ta imot med dine egne spisepinner, dårlige mannerer! Da forventes det at du gaper opp, og lar dem mate deg... Merkelig, kanskje flaut til å begynne med, men man venner seg fort til det! Og ikke minst fin måte å kunne være romantisk på om man skal på date...

Om du noensinne skal dekke på et japansk bord, kan det være en fordel å vite hvordan du skal legge spisepinnene. Og nei, det er ikke som et europeisk bord, hvor du legger kniv og gaffel på hver side, eller samlet på en side. Spisepinnene skal ligge samlet, nærmest deg, forran tallerknen. Tuppene på pinnene skal peke mot venstre, og aller helst hvile på en såkalt.. Hmm... På engelsk heter det "chopstick rest". Nøy dere med det engelske! Haha. Men, det er ikke alle steder eller hjem som bruker disse chopstick rest'ene. Så, det holder forøvrig med å legge dem med tuppen pekende til venstre!

Ikke sånn....


Men sånn!


Spisepinner må forøvrig aldri legges krysset på et bord, eller ståendes rett ned i en bolle med ris, eller mat generellt. Ja, det høres rimelig uskyldig ut for oss, men vet du hva? I Japan så blir det symbolisert med døden! Og det kan vel gi en heller taus og lettere ubehagelig middag...

Det som forøvrig er facinerende, er at disse tingene forandrer seg bra mye ettersom hvilket land du er i! Jeg tar bare for meg det japanske, for jeg er jo tross alt i Japan, mwahaha.

Visste dere ellers at det er forskjellige størrelser på spisepinner? Vanligvis har menns spisepinner en tendens til å være litt lengre og litt tykkere enn kvinners spisepinner. Og barns spisepinner er rimelig korte. Men korte pinner kan også bli brukt til lunsjbokser. Man kan faktisk kjøpe øvelsespinner til barn, og de ser forøvrig ut som en slags klype! Men, jeg antar det funker.

Sånne!


Nå syns jeg du kan prøve, hvis du har spisepinner tilgjengelig (du kan alltids prøve med strikkepinner?), sånn om du syns det virker facinerende.

Blir du noe klokere av dette?


Forresten så er det ganske flaut å holde dem feil om du først skal spise med spisepinner. Derfor prøver japanske foreldre å lære barna sine fra de er små av. Godteri og sånt funker veldig fint! Selv trente jeg med non-stop. Mestrer du det, begynner du å bli flink, og kan trygt reise til Japan.

3 kommentarer:

 1. Er jeg litt screwed dersom jeg er venstehendt da? o.O hahaha.

  SvarSlett
  Svar
  1. venstrehendt sjæl.... prøvde med høyre... HELT UMULLIG!
   prøvde venstre, det gikk bra, selv om jeg så dum ut som eneste av 14 stykker som gjorde det :P

   Slett
 2. Veldig informativt! Ofte man ikke tenker på alle reglene med spisepinner :)

  SvarSlett