søndag 13. juni 2010

Tips for fremtidige utvekslingsstudenter:


Ja! For jeg vet at det er fremtidige utvekslingsstudenter (med kurs for Japan) som leser bloggen min! Og, det kan kanskje være greit for dem å vite litt om hva jeg følte jeg ikke hadde med nok av/for mye av, og litt sånt.. Fordi det er VIRKELIG enkelte ting det kan være greit å vite om på forhånd, sånn om man ikke har vært i veien til Japan før...

1: Penger. Ja, penger. Jeg hadde ikke med meg noe særlig av kontanter da jeg dro til Japan, bare et rikt bankkort. Det var noe jeg angret på! Hvorfor? Vel, fordi... Fordi når det kommer til banker og Japan.. Sannheten er at, er du utledning og kommer til Japan, da kan du ikke gå til en vanlig bank og ta ut penger... Japan har hatt ganske mange og store problemer med utledninger og penger, så resultatet er at de har gjort det så vanskelig som mulig for utledninger som ev. skal finne på ulumskheter. Og, ikke får du laget deg japansk bankkort heller, ikke før etter at du har bodd 6 måneder i Japan.. Fint. Løsningen er altså å ta ut penger på 7/11!!!! Jeg tar alltid ut penger der, og er det noe det finnes nok av i Japan, så er det 7/11. Faktisk det landet i verden som har flest 7/11'er! Men, de heter som oftest 7 & 1 holdings i stedet for 7/11. Men, omtrent samme logoen, så ikke vanskelig å finne.

Omtrent hvor mye anbefaler jeg at du har med? Mellom 10 000 og 30 000 yen i kontanter, altså rundt 700 til 2000 i norske kroner. Da kommer du langt, og trenger ikke stresse med hverken å finne bank eller noe som helst. Og, nå vet du forresten at det bare er å gå til nærmeste 7/11. De har tilogmed alternativer for engelsk, og jeg tror du kan bruke visa electron også!

2: Klær. IKKE ha med deg noe særlig av klær. Mitt forslag er undertøy, pysj (ettersom alle i Japan bruker pysj, og det er støtende å ikke bruke pysj), og kanskje 5 skift med klær. Hvorfor så lite? Vel, fordi du trenger faktisk ikke mer. Tenk på at du skal på en japansk skole, og bruke uniform 5/6 dager i uken, avhengi av skolen. Du er der fra morgenen, til rundt 4-5 på dagen, hvorav du drar hjem, og er hjemme omtrent en time senere, pluss minus. Hjemme har du også mer enn nok av ting å gjøre, og etter uniformen, da vil man helst hoppe inn i en joggedress, eller så går man kanskje i uniformen helt til man skal ha det daglige badet sitt. Dessuten, hva skal du med masse klær når du kommer til Japan, angagelig verdens største shoppingsenter, haha. Du finner klesbutikker ALLE steder, og de er så billige at de får lommeboka di til å juble. Dessuten, om du liker å shoppe (sånn som meg...), så vil du antagelig ende opp med overvekt, og mye post hjem igjen. Så, ved å ikke ha med noe særlig til å begynne med, slipper du å sende hjem så mye (sånn som meg...) også! Smart, sant?

Men, hvis du bekymrer deg over hvordan du skal få kjøpt litt nye ting til garderoben din og sånt, skal jeg lære deg litt om hvor du kan dra for å få kjøpt fine og billige klær, pluss hva du kan si for å spørre vertsfamilien din til å ta deg til et sånt sted.

- Omtrent alle steder i Japan har de en butikkkjede som heter Shimamura. Det er nok den billigste kjeden også. Klærne er ikke sånn KJEMPEBRA kvalitet, men det er så billig at det er ikke vits i å kjøpe kvalitet. Og de har bra nok kvalitet, jeg er fornøyd! Shimamura er ikke et sted du går til for å få moteklær og sånt, og man skryter ikke av å ha kjøpt klær der, men jeg gleder meg alltid til å dra dit.

- Uniqlo er også en ganske kjent kjede. Japansk av opprinnelse, men finnes andre steder i verden. Klærne er fin kvalitet, og.. Jeg vil egentlig si at den er full av... Basis-klær! Sånn type enkle t-skjorter, jakker og gensere i ensfarger, olabukser i allefarger og former, ja, rett og slett basisplagg. Men, de har også ganske mye andre ting, og med litt oppfinnsomhet og kreativitet, kan du få en skikkelig stilig garderobe med ting fra Uniqlo. Pluss, Uniqlo finnes vel i alle byer!

- Avail er en annen kjede jeg elsker. Men, desverre ikke så spredt som verken Shimamura eller Uniqlo. Men om du får sjansen, stikk innom! Mye fancy, og som oftest det billigste stedet du kan dra, hvor du samtidig får se det mest populære på motefronten.

Så, hvordan får du familien til å ta med deg til et sånt sted?
- Jeg vil gjerne handle litt klær.
- Shi-fuku kaitai. (Shi-fuku betyr "dagligklær", om jeg kan oversette den. Kaitai kommer fra ordet kau, som betyr kjøpe, og ordet tai, som betyr vil, om man setter det sammen med et verb. Som f.eks. om du sier "tabetai", som betyr "vil spise".

- Jeg vil til~(et spesielt sted, som f.eks. stedene jeg nevnte ovenfor)
- ~(navnet på stedet du vil til) ni ikitai. (ni betyr til, mens ikitai kommer fra iku, som betyr dra, mens tai er fra isted, altså vil dra til.)

- Kan vi dra til~(navnet på stedet du vil til)?
-~(navnet på stedet du vil til) ni itte mo ii? (ni betyr til, itte kommer fra iku, og betyr altså dra. mo ii blir som "er det greit?")

Sånn! Da vet du hvordan du spørr!

3: Toalett artikler! Du trenger ikke ha med deg noe særlig av det, bare til den første måneden liksom. Du får kjøpt alt og mer til i Japan. De er flinke på sånt! Overalt er det stoooore såkalte "drugstores", med alt mulig av toalettsaker. Ansiktsrens, kremer (faktisk Niva og Dove og sånt som vi er kjent med i Norge også!), leppepomader og hårprodukter. De fleste familier i Japan kjøper økonomiflasker med shampo og balsam, så det er som oftest noe du ikke trenger å tenke på. Hos alle de tre vertsfamiliene jeg har vært hos, har jeg fått bruke shampoen og balsamen deres. Også er det vel greia alle jenter lurer på da... Hva gjør man når man har mensen!? (Ev. mannfolk som er sårbare for dette området, jeg lager nytt avsnitt lenger nede, så, du kan trygt se vekk uten å gå glipp av for mye..!) Vel, ikke noe å bekymre seg for. Japanske kvinner har mensen de også. Nok av produkter på markedet! De er flinkere på bind enn det vi er i er i Norge, og det er tegnet ganske bra utenpå pakka, så du trenger ikke lese så mye japansk for å finne ut av det. Om du heller foretrekker tamponger, vel, de har det også. Men annerledes enn hva jeg var vant med! (ettersom jeg foretrekker sistnevnte alternativ!) Ikke sånne man dytter på plass selv, men med sånn fancy applikator-ting! Veldig lett å bruke, og man får med bruksanvisning, men tar kanskje bittelitt tid til å bli vant med. Dessuten er hele formen annerledes! Ikke en sånn liten sylinder, mer som en avlang pute, brettet i to, og puttet inn i aplikator-tingen. Men, like funksjonell som de norske! Og størrelse... Rosa er som oftest minst! Blå er mellomstor, og grønn er super! Frykt ikke! Haha.

(Gutter, trygt å se igjen..!) Så, hvordan vet man hva som er trygt å bruke på ansikt og sånn av renseprodukter? Vel, et av de bedre, billigere og mest populære merkene i Japan, er Bioré. Og de merkene som er skadefrie å bruke på ansiktet (som har mer sart hud enn andre områder...), har som regel et lite merke et sted på etiketten. En liten måne, og ved siden av, står det kao (som er japansk for ansikt!).

Ansiktsrensen jeg alltid bruker!


Merket jeg snakket om!

Jeg vet desverre ikke så mye om barbering for gutter, men det er garantert ikke problematisk å få tak i det på drugstorene heller, ettersom de har flere hyller beregnet for mannfolk der også! Og jenter, de har venus-barberhøvler i Japan også.

4. Elektriske duppeditter... Vel, du trenger definitivt ikke ha med deg mobilen din, for den er dau, med mindre du vil sende meldinger hjem (til en veldig dyr penge). Min har ligget helt ubrukt hele tiden jeg har vært her (ved unntak av en meldig til en kompis, som døde på seg (skvatt) av å få meldinger av en person vedkommende ikke hadde fått meldinger av på 5 måneder, fordi avsenderen befant seg i Japan.).

Hårføner; trengs ikke. Den får du nok låne av vertsfamilie!

Data; Det lurer veldig mange studenter på. Jeg anbefaler å ha med deg din egen, om du har laptop. Jeg har fått bruk for min, og det føles litt frekt å spørre om å få låne vertsfamilien sin... Dessuten har den ikke ÆØÅ! De fleste familier har trådløst nettverk, så ikke noe problem å få brukt den. Men problemer kan oppstå! Som f.eks. at vertssøsken og sånt kan bli sjalu, eller at familien reagerer på at du sitter for mye på dataen! De første månedene er det viktig å ikke sitte for mye ved den, og heller bevise at du vil lære språket, og er interessert i landet. Hva er poenget med å dra til Japan og sitte foran pc'en hele tiden? Man vil vel utforske!?

Så var det min beste venn.. Rettetanga! Jeg bestilte meg faktisk en fra ebay, og fikk den før jeg reiste. Bitteliten sak, som passer rett inn her! Men, så var det en ting da... Japan har så høy luftfuktighet! Så, det har ikke mye å si om jeg retter panneluggen min eller ikke... -sukk-. Så, du kan likesågodt la den være hjemme...

OG sånn randomt ellers... Det kan hende du som jente burde vurdere å ta med deg en tjukk tights hjemmefra, sånn at du overlever en kjølig vinter med skoleuniform og kort skjørt.. Tøfler/slipperser er også en fin ting! Nesten alle familier i Japan bruker tøfler, men det er jo oftest valgfritt. Men, det kan jo vurderes!

Og, sånn sist men ikke minst, gaver til vertsfamilien! Jeg slengte med meg en pakke brunost, et norskt flagg, melkesjokolade og hadde med meg en HAUG bilder. Du vil nok gjerne sørge for å ha med deg en god del bilder av huset ditt, alt fra kjøkken og bad til hvordan rommet ditt ser ut, og huset utenfra, nabolaget og sånt. De digger også bilder fra skiturer og herjing i snøen! Og ellers litt norsk natur. (Her er pc'en en fin ting! Perfekt sted å vise frem alt da gitt!) Ellers er det perfekt å dra på sånn.. Hva heter det? Suvenir-butikk og få tak i en bok om Norge, skrevet på japansk. Da blir de overlykkelige! Og, det kan være greit å ha inn litt norsk musikk/musikk fra norske artister på mp3'en, for dette er jo også interessant for dem...

Flere spørsmål? Du vet hva du har å gjøre.. Kommentere!!!!!

11 kommentarer:

 1. Tuuuuusen takk for dette innlegget! Åhh, nå fikk jeg endelig svar på alle de spørsmålene man til vanlig ikke får svar på, eller som folk sjeldent skriver om (som det med mensen, toalettsaker, barberhøvler etc).. Fikk roet meg litt ned nå :-)

  SvarSlett
 2. Det her var jo et supert innlegg! :D Som vanlig :P Men jeg fikk hvertfall masse svar om ting jeg lurte på!

  SvarSlett
 3. Gud vilket bra inlägg, blev fett inspirerad så jag hoppas det är ok om jag gör ngt liknande på min blogg :3
  JAG KAN STOLT SÄGA ATT JAG FATTEDE ALLTING!
  jag åt faktiskt bruneost en gång när jag hälsade på min moster som bor i norge... det var lite skumt men ganska gott.
  längtar till vi ses och ska på butlercafe, jag fattar inte att tjejer kan se så manliga ut <3!
  PUSSS! <3<3<3

  SvarSlett
 4. Tusen takk for et supert innlegg :D! Nå trenger jeg ikke bekymre med så utrolig mye over ting som mensen/toalettartikler/klær o.l. Nå skal det sies at jeg ikke skal gå på videregående der, men på universitetet, så da bruker jeg ikke uniform hver dag. Men siden klær er såppass billig så trenger jeg heldigvis ikke å ta med så mye :) Så, tusen takk ^^ Gave til vertsfamilien hadde jeg helt glemt (flau) så takk for nyttige tips :)

  SvarSlett
 5. tusen takk for nyttige tips! ^^
  kan jeg spørre deg litt om hvordan du reiste til japan?
  hvilket kompani brukte du, og hvor mye kostet det?
  og så til slutt :D
  hvor lang tid tok det før du kunne ha ordentlige samtaler med veninnene dine på japansk? ^^

  SvarSlett
 6. Hadde vært fint om du kunne lage et innlegg om språkkunspaker som trengs og gode sider der dette kan læres. Har installert pc-en min nå slik at jeg kan skrive på japansk og skriver det med en kompis(så språkopplæringen min går bra så langt). Og kanskje litt om klimaet i japan slik at vi f.eks ikke tar med oss tjukke strikkejakker og gensere hvis det ikke er like kladt om vinteren(haha har ikke helt peiling p åværet i japan). og det med frysirer(hva som er lov og tilbehør og sånn) og sminke... er det lov å bare bruke maskara og ingenting annet? OG et viktig spørsmål til: Er det en spesiell videregåendeskole type/linje(sånn som f.eks musikk, dans og drama) du må gå på for å kunne få lov til å reise til japan? skal mest sannsynlig gå på musikk dans og drama, vil dette på noen måte påvirke om du får reise? Håper du kan svare på dette. Digger denne bloggen(min favoritt ^^)

  SvarSlett
 7. Takk for tipsene!:D

  Men det er noen ting jeg lurer på

  - Vis du er 'stor' i forhold til alderen din. Hvordan er det og være i Japan da?

  - Hvordan fag har du i Japan på skolen ?

  - Hva måtte du kunne av japansk før du dro til Japan?

  - Hva sa du til foreldrene dine for og la deg dra? T__T Jeg har egentlig lov men, ja?

  - Jeg har Cøliaki ( Hvete allergi ) så blir det et problem for meg da?

  - Vis du har vært i japan et år på skolen, og tiden hos vestsfamilien din er over. Kan du søke om og være der lengre FØR du må dra tilbake?

  - Krever de mye av at du skal lære japanske *knips* så fort?

  - Vis jeg vil imponere V-familien min før jeg kommer, hva bør jeg gjøre da?

  kan du svare på en kommentar på bloggen min? Blir lettere for meg og se hva du har svart på en måte o-O

  BTW. I [heart] your blog. Stå på^^
  -Lang tid igjen?

  SvarSlett
 8. jeg skal dit når jeg blir litt eldre.
  jeg er så redd for at de ikke skal like meg på skolen. og er det noen ting man absolutt IKKE gjør eller sier i et japansk hjem?

  SvarSlett
 9. Er det noen grense for hvor 'crazy' hårfrisyre man kan ha? (at man ikke kan ha hårfarge vet jeg) Jeg har sidecut på den ene siden nå, burde jeg gro det ut før jeg drar, eller er greit å ha det?

  I tillegg er jeg 182 høy (ja, jeg er jente), tror du det vil være et problem å være såpass høy blandt så masse små mennesker?

  SvarSlett
 10. kunne du mye japansk fra før av?

  SvarSlett
 11. Utrolig bra innlegg! Jeg skal ikke på utveksling, men dette inlegget var virkelig bra for de som skal det!! :D

  SvarSlett