tirsdag 15. juni 2010

Lykke på blogg!

Oioi, nå ble jeg virkelig glad! Jeg logget inn på blogspot, og plutselig hadde jeg fått HELE 9 kommentarer fra folk som engasjerte seg! Åh! Jeg blir så glad av sånt! Så, nå skal jeg gjøre en skikkelig innsats og svare på alle spørsmålene som kom, og jeg skal faktisk gjøre det med stil, jeg legger det ut som innlegg!!! Haha.

Jeg fikk en kommentar fra Ronja Elise, og hun spurte om følgende;

1. Hvilket reiseselskap dro du med?
- Jeg dro med Explorius! www.explorius.no for å komme til siden dems!

2. Hvor mye kostet det?
- Det hele kostet (lettere avrundet) rundt 70 000, også må man huske på lommepenger som blir fra 20 til 22 000 kroner. Pengene går med til alt fra skoleskyss, matpakke (men jeg er heldig, for vertsmoren min lager matpakke til meg!), toalettsaker og om du skal henge med venner, trenger du jo litt penger der også. For ikke å snakke om ekstra shopping da, haha.

3. Hvor lang tid tok det før du kunne ha ordentlige samtaler med veninnene dine på japansk?
- Hmm... Vel... Jeg må innrømme at det tok litt tid! I begynnelsen var det mye gesirkuleringer og nøling, pluss at man alltid hadde en ordbok under armen! Men, omtrent 5 måneder, så var jeg grei nok til å forstå samtaler, og begynte å ha det mer gøy sammen med dem, fordi jeg forsto hva ting dreide seg om. Nå, etter 9 måneder, trenger jeg sjelden å slå opp i ordbøker, fordi om det er noe jeg lurer på, holder det å forklare det på japansk, så skjønner jeg det uansett! Feilene jeg begår, ligger mest i riktig bøyning av ordet, men det er ting som tar trening, og folk forstår deg uansett! Haha.

Jeg fikk også en del hendvendelser og oppfordringer fra Silje, og jeg skal prøve å slenge på et innlegg om både klima og temperaturer, pluss hvordan type klær du burde gå for. Og et til om hvor langt skolereglene går, og hvilke begrensninger du har når det kommer til sminke, frysyrer og sånt på skolen! I mellomtiden tar jeg opp et av spørsmålene hennes:

1. Er det en spesiell videregåendeskole type/linje(sånn som f.eks musikk, dans og drama) du må gå på for å kunne få lov til å reise til japan?
- Teoretisk sett skal du helst gå almennfag, men du kan jo alltids gjøre som meg!? Jeg gikk Design & Håndverk første året, og gikk faktisk andre året på Tekstil & Design. Men så kom jeg avgårde litt sent som utvekslingsstudent da. Et år senere enn de fleste! Men, æsj da. Det er bare greia med at noen selskaper aksepterer ikke studenter over 18! Men i allefall. Skolen min hadde ikke tilbud om 3 år Tekstil & Design på skolen min, så jeg valgte å ta fri et år, dra som utvekslingsstudent, og når jeg kommer hjem igjen skal jeg gå påbygging til generell studiekompetanse. Så, om du gjør det på den måten, ikke noe problem! Du har jo fortsatt poengene fra første året når du kommer hjem igjen! Men for å være helt 100% sikker, råder jeg deg til å ta kontakt med rådgiverene på skolen din, og om ikke de vet helt sikkert, har de jo pliktighet til å vise deg videre til folk som vet! : )

Så over til spørsmålene jeg fikk fra Anne Sofie!

1. Hvis du er "stor" i forhold til alderen din... Hvordan er det da å være i Japan?
- Hm, det er folk store for alderen sin i Japan også, men det er et klart mindretall, så man kan ende opp med å føle seg som en kjempe i forhold til dem. Nå vet ikke jeg hva som er "stort" i forhold til alderen sin, men om det er snakk om litt overvekt, er det ikke noe problem, tror jeg. Japaneserene er ikke særlig fordømmende sånn sett, ikke de jeg har møtt! Men når det kommer til klær, kan det bli litt værre, fordi flertallet er så små, og de har derfor ikke særlig store størrelser. Jeg f.eks. sliter med å finne shortser, fordi det som er mer eller mindre "normale" lår hos jenter som ikke trener der hjemme i Norge, det er type stor størrelse i Japan... Og de matcher ikke overens med normal størrelse i livet, liksom.. I værstefall kan man ta med seg de tingene man er usikre på i Japan, hjemmefra!

2. Hvilke fag har du i Japan på skolen ?
- Det er det mange som har lurt på! Men faktumet er at det ikke har så mye å si, for jeg gjennomfører ikke timene likevel! Uansett; Jeg har Engelsk, Japansk, gammel Japansk, Biologi, fysikk, Matte, Gym, Japanshistorie og Verdenshistorie.

3. Hva måtte du kunne av japansk før du dro til Japan?
- Det kommer ann på selskapet du reiser med! Jeg reiste med Explorius, som krever at du kan hiragana, katakana, rundt 50 kanji, selvintroduksjon, og litt hilsninger og sånt. Og ellers at du har en lærer som kan skrive en bekreftelse på at du kan det du skal før du reiser.

4. Hva sa du til foreldrene dine for å få tillatelse til å dra?
- Jeg trengte ikke egentlig si noe, det var faktisk min kjære far(kjære kjære pappaen min, TAKK! Men jeg vil hjem nå.. Haha.) som foreslo det for meg!

5. Jeg har Cøliaki ( Hvete allergi ) så blir det et problem for meg da?
-Om man har cøliaki, så kan det være et problem. De bruker hvete i ganske mange produkter, for ikke å snakke om at de knapt nok har grovt brød i det heletatt. Noen skoler har faktisk ikke kantiner eller sånt i det heletatt, f.eks. som på skolen min, der de har "brødbutikk". En liten kiosk med forskjellige typer brød, rundstykker og kake-ting å velge mellom. Og der får du neppe tak i noe hvete-fritt.

6. Når du har vært i Japan et år på skolen, og tiden hos vestsfamilien din er over, kan du søke om å være der lengre FØR du må dra tilbake?
- Vel, om du ønsker å være der lengre før du drar tilbake er en annen sak... Men! Problem-delen her er at når du får visum som utvekslingsstudent, så får du det kun for ett år, og tiden som utvekslingsstudent er som 10 måneder. Altså, det betyr at du har 2 måneder til hvor du kan oppholde deg lovelig i Japan, noe du ikke trenger å søke om. Men, det må klargjøres med reiseselskapet ditt at du ønsker å reise hjem etter lengre tid, og ikke rett etter de 10 månedene. Også må du sørge for å ha et sted å bo, for det er slettes ikke sikkert at du kan bo hos vertsfamilien!

7. Krever de mye av at du skal lære japanske *knips* så fort?
- Vel, de har respekt for at du er utenlandsk, så de kommer til å forstå at du ikke skjønner alt helt med en gang, men min første vertsfamilie var sånn, men.. Greia med japanske folk, er at ikke alle sier rett ut hva de mener, så i stedetfor å fortelle deg at de syns du skal bli flinkere, og at du burde gå å studere, får du heller et enormt studie-press! Vertsfamilien rakket hele tiden ned på meg og hakket på meg om jeg gjorde feil, og fikk meg til å føle meg helt forferdelig, enda jeg prøvde så hardt jeg kunne. Derfor byttet jeg, og familien jeg har nå, forventer ingenting av meg, og er strålende fornøyd med hva jeg kan, og blir glade på mine vegne når jeg formulerer meg helt riktig, eller lærer nye, vanskelige utrykk.. Dette kommer også helt ann på familien!

8. His jeg vil imponere vertsfamilien min før jeg kommer, hva bør jeg gjøre da?
- Du burde studere! For de blir utrolig imponerte over alt du kan da du annkommer! Og du imponerer ved å ha med deg bilder og litt gaver fra hjemlandet. Sånn elsker de!


Og så, sist men ikke minst, Anonym! Anonym lurte på ting med hårfrisyrer hun også, og vel, jeg skal glede deg/dere med å lage et innlegg spesielt tilpasset dette området også! (Yay!) Bare sånn helt kjapt... Sidecut på jenter kan bli regnet som for "crazy", desverre...

Og, anonym er høy, 182cm... Det første som slår meg, er at alle antagelig kommer til å påpeke at du må være/hadde vært en perfekt modell! Ganske mange kommer nok til å misunne høyden, andre, kanskje skremt.. Men, ikke noe problem! Får en del morsomme episoder? Garantert. Men, tvilsomt at det blir noe problem, med mindre du er skikkelig uheldig med skole og sånt, noe som også sjelden er et problem. Og i værstefall kan du skremme vekk dem som er ekle! Det som slår meg, er at du muligens kommer til å bli kalt "kakkoi", direkte oversatt som kul. Men altså, fancy type, og, du er utveksligsstudent, så ikke bekymre deg! : )


Såå! Jeg håper folk følte de fikk litt svar på spørsmålene sine nå! Eller??

1 kommentar:

  1. Å reise med Explorius koster ikke bare 70 000kr... Jeg måtte betale rundt 100 000 fordi de måtte finne en annen organisasjon og plutselig ville de ha mye mer penger.

    SvarSlett