mandag 9. januar 2012

Soving i Japan!

Soving? Ja, faktisk soving. Man skulle tro at noe så normalt og grunnleggende som soving, det er likt overalt. Vel, selve sovingen er. Men hva du sover i og hvor er ikke nødvendigvis like standar.

Nå skal jeg introdusere tatami-matter. Dette er da matter laget av strå, som skal ligge på gulvet. Det er veldig tradisjonelt i Japan, og de aller fleste hus i Japan den dag i dag, har et lite området som er dekket av tatami-matter. Dette er mer behagelig å sitte på enn gulv. Det blir også brukt spesielt til å sove på.

Tatami!

Nå skal jeg introdusere futon. Som da er en tynn madrass. Hvis du selv har en helt vanlig madrass, må du dele den hvertfall i to. Futonen jeg hadde i Japan var ikke tykkere enn dyna mi. Den er helt fleksibel, i motsetning til vanlige madrasser (slik vi kjenner dem). Disse legges ut over tatamimattene, sammen med dyne og pute, og slik sover man. Ja, det er hardere enn man er vandt til (dersom du ikke sover mye i telt altså), men tatami-mattene gjør det mykere enn å sove rett på hardt gulv. Det er også varmere med mattene under seg også, så ikke mye gulvkaldt.

Futon!

Futon blir hovedsaklig brukt i små hus, der rommene også er små. Da gjør man det så enkelt at når man står opp, bretter man sammen futonen, og legger den inn i et skap med skyvedører (lagd av papir, kalt oshiire på japansk) spesielt laget til å oppbevare futoner i. Det anbefalles å legge futonen øverst i skapet av hensyn til fuktighet. Dessuten skal man visst lufte den regelmessig (det har sikkert noe for seg, annet enn at den lukter godt etterpå), så så fort det er en solskinnsdag i Japan, kan du garantert se futoner henge ut over verandaer, murer, i bakgårder, ja selv over sykler, for at de skal bli luftet. Sjarmerende egentlig. Og bare slik at dere husker det om dere noen sinne drar til Japan og fakisk skal sove på en futon, så sies det at det betyr ulykke å sove med hode i retning Nord, for det er på den måten døde mennesker blir lagt der. Før de skal kremeres.

4 kommentarer:

 1. Interessant! Skal tenke på om jeg tar det som et ekstra år, slik du gjorde :) Dessuten har skolen jeg skal søke på japansk! :D Og vgs er jo en uforglemmelig tid, så er egentlig ganske positiv til det du gjorde. Men vi får se :3

  SvarSlett
 2. =^.^=
  mye kul fakta på lettvint vis!

  SvarSlett
 3. Nå finnes det bomull futon madrasser og tatami matter i Norge! Sjekk på Stylehouse.no http://www.stylehouse.no/no/16-futon-tatami

  SvarSlett
 4. Hvor ofte må man lufte futonen? Må vi virkelig lufte den to ganger i uken?

  SvarSlett