tirsdag 17. januar 2012

Dukker.

I dag skal jeg ta for meg dukker, og jeg er sikker på at du antagelig sitter inne med en tanke som "Hæ, dukker? I alle dager...?" Men etter å ha lest dette innlegget, kan det hende du ikke bare skjønner hvorfor jeg blogget om det, men også at dukker er noe helt spesielt i japansk kultur.

Grunnen til at jeg kommer innom dette med dukker, er vel mye fordi jeg nå offisielt har klart å ta billappen, og står fritt til å bruke pengene mine på nøyaktig det jeg vil, og ikke kjøretimer og denslags no more. Så, en av de første tingene jeg da bestemte meg for å kjøpe, var stuff til min BJD. For dem som ikke vet hva det vil si; BJD er forkortelse for Ball-Jointed Doll. Også kalt dollfie. Men jeg foretrekker BJD. Det er da en helt spesiell type dukke, som er laget av en spesiel type plast, for ikke å snakke om at den har kuleledd. Den er en del av asiatisk og da spesielt japansk kultur. Du har den typen som ser utrolig menneskelig ut, og du har dem som er veldig inspirert av anime. Min BJD har vært sammen med meg siden 2009, og var også med meg til Japan. Når jeg har fortalt om dette til venner og bekjente, har de ofte hevet et øyenbryn og sammenlignet det med å leke med barbie, slik som da vi var små (om dere da lekte med Barbie). Vel, du kan jo sikkert sammenligne det, men mer enn å leke med dem, så vil jeg påstå at de er samleobjekter. Og det er ikke akkurat billig. Men uansett, jeg er facsinert av disse, jeg syns de er kjempesøte!
Her er et utrolig godt eksempel på slike dukker. Her i cosplay fra Rozen Maiden. Ingen av dukkene tilhører meg, men jeg håper jeg kanskje får en tilsvarende samling.


Uansett, tilbake til dette med dukker og Japan. I Japan har de en gammel tro, en slags myte, kan vi vel kalle det, om at dukker nærmest er tomme skall som sjeler bosetter seg i. De som har lest bloggen og fulgt med siden jeg var der, har vel fått med seg den høytiden de kaller Hina Matsuri. Oversatt betyr det noe som Dukke-festival eller Girls day. Kvinnedagen. Altså 3. Mars. Da settes det opp et stativ med dukker (det ligner på en trapp), og alle har hver sin betydning. Jeg orker ikke å gå helt inn på det nå, ettersom det er fantastisk mye å skrive og jeg er lat, men dere kan lese alt om det på wikipedia! Enjoy.

Her er et helt oppsett med dukkene og stativet til Hina Matsuri.


Uansett trodde man at dukkene holdt på sjeler, og slik har det holdt seg i ganske mange år. Det er tilogmed en spesiell type dukke som alltid dukker opp i skumle settinger rundt om i Japan, både via anime, film og diverse.
Vet ikke med dere, men jeg syns ikke den ser skummel ut.

Det er også viden kjent at i enkelte tilfeller har japanske nerder (og da mener jeg ikke nerd som i flink med data, men nerd som i at man har null social skills, og... Jepp.) lever sammen med dukker i full menneskelig størrelse. Og kler på dem, og behandler dem som kjærestene sine. Fint tiltak hvis du er elendig med ekte mennesker, men still, creepy om du spør meg. I Japan finner du også de rareste hotellene, hvor du kan leie en dukke og et rom (med et klesskap fullt av klær til dukken) dersom du ikke kjøper din egen, og der kan du gjøre akkurat hva du vil med dukken for så lenge du leier rommet. Greit, Japan byr på mye awesome, men også ganske mye utrolig rart.

Dukkene fungerer både som lykkebringere, ulykkesbringere, dødsvarsel... Alt mulig. Japanske unger vil ofte henge opp dukker laget av papir utenfor vinduene for å be om fint vær neste dag.

Du hadde vel kanskje vært litt snillere mot Barbiedukkene dine du også, dersom du trodde de hadde sjeler?

Og folka, nok en gang; Har du spørsmål? Still dem!

4 kommentarer:

 1. wow, japan tar av med sære ting. :P
  Og jeg var faktisk veldig snill med barbie dukkene mine, mest fordi at om jeg ødla en så fikk jeg ikke ny.

  SvarSlett
 2. Hahahahah, jeg klipte håret til mine. Og kledde dem i Zorro og militær-draktene som tilhørte actionman'ene til broren min. x)

  SvarSlett
 3. Selv har jeg 4 dukker og enda en på vei :D Elsker BJD dukker^^,

  SvarSlett
 4. Har 1 dukke D,: Ønsker meg flere :DDD

  SvarSlett